Gå direkt till innehåll
Minskad risk för isras – en av fördelarna med gröna tak på vintern

Blogginlägg -

Minskad risk för isras – en av fördelarna med gröna tak på vintern

– Även på vintern finns det många fördelar med ett grönt biotoptak, sedumtak eller frösått. Förutom att det är vackert att se på så har snö ingen chans att glida på det gröna underlaget. Det innebär ju att rasrisken i princip elimineras och de speciella snö- och israsskydden ej behövs längre, säger Johan Paju, Landskapsarkitekt

Isbildning i takets avvattningssystem minimeras också om överbyggda rännor med dräneringslager i och speciella takbrunnshuvar används.

Ifall det snöat tillräckligt mycket för att en snöskottning behövs skyddas tätskiktet av det gröna taket till 100%. Inga skador på grund av vintersnö och reducerade kostnader kring snöröjning.

Energimässigt ger det gröna taket en höjd isoleringsfaktor. På vintern ligger snön kvar under en längre tid på ett grönt tak och skapar då ett extra isoleringslager mot kyla. På sommarhalvåret blir det samma effekt men mot värme.

– Den stora skillnaden mellan ett naket tak med öppna rännor och ett grönt tak, sedum eller frösått, är eliminerad israsrisk och en mycket säkrare och enklare drift och skötsel, säger Per Nyström, Urbangreen.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Louise Qvarnström

Louise Qvarnström

Presskontakt Entreprenadchef +46 (0) 727 22 57 70
Carolina Lundberg

Carolina Lundberg

Presskontakt

Unika lösningar för framtidens gröna städer

Urbangreen är en avdelning i ett av Sveriges ledande bolag inom greentech med djup kunskap och lång erfarenhet inom gröna lösningar i stadsmiljö.

Genom innovationer erbjuder vi klimatsmarta och hållbara takparker av olika slag, innegårdar och andra taklandskap på bjälklag.

Alltid med målet att ge mervärde för både människa, miljö och städer.

Urbangreen
Fagerås 1
342 52 Vislanda
Sweden